Wim Rhebergen

 

 

 

Home

 

Contact: rhegie1@planet.nl

 

Juni 2020

 

 

 

  P1010014a      Henny Schouten-Portier

 Let the good spirits stay, let the bad spirits go!! 

 

  Haryati (alias van Henny) - “Dag van het Hart”

  en dat mag mijn naam zijn als ik mijn verhalen vertel.

  Je moet het go met kracht uitspreken. Het is een bevel, dat in het gebed weerklinkt.

    

 

 

 

 

 

Het volledige levensverhaal Henny Schouten-Portier, is te lezen in:

 

Hennyinfo

 

Recensies

 

 

 

 

               BooksAndParis     

Recensie Ik heb haar Judy genoemd door Wim Rhebergen

Een prachtig boek geschreven door Wim Rhebergen. Ik heb haar Judy genoemd telt wel 477 pagina's en is in 2020 uitgegeven door uitgeverij Gopher. 

 

Waar gaat Ik heb haar Judy genoemd over?

Wanneer de oorlog Nederlands-Indië binnendringt, verandert het leven van Henny volledig. Het veilige gelukkige bestaan van het jonge schoolmeisje transformeert langzaam in een afschuwelijke tijd vol verlies, pijn en armoede. In de bizarre dagen van de beginnende oorlog wordt Henny uitgehuwelijkt aan een vreemde man, om zo de huisvesting voor haar familie veilig te stellen. Nog jong en niet-wetend wat moederschap inhoudt, bevalt ze van haar dochter Judy. Al snel ontwikkeld Henny zich van een onschuldig meisje tot een jonge vrouw die vecht voor haar familie, maar ook voor haar eigen geluk.

 

"Het gezin, waartoe ze behoorde, werd diep geraakt. Van de bevoorrechte situatie waarin het gezin leefde, bleef weinig over. Ze stonden machteloos in het geweld dat hen overspoelde."

 

Is Ik heb haar Judy genoemd een aanrader?

Ik heb haar Judy genoemd is een heftig, aangrijpend en waargebeurd verhaal. Henny heeft in de laatste jaren van haar leven haar levensverhaal aan de auteur, Wim Rhebergen verteld. Dat het waargebeurd is maakt het verhaal nog aangrijpender. 

 

Het begint met een belangrijk gedeelte uit het verhaal. Daarna lees je een stuk over de auteur en Henny en waarom het boek tot stand kwam. Dit vond ik jammer genoeg erg lang duren, alhoewel het wel interessant was. Wat ik ook lang vond duren zijn de herinneringen van Henny van vóór de oorlog. Het gaf een goed beeld van het leven van vóór de oorlog, maar duurde erg lang. Daarna bleef ik in het verhaal en kon ik niet stoppen met lezen.

 

"Maar toen kwamen de oorlogen. De oorlogen maakte alles kapot. Zij het schoolmeisje zag het gebeuren. Hoe de zekerheiden verdwenen."

 

Na de herinneringen kwam de oorlog en de heftigheid daarvan. Henny en haar familie hadden het niet makkelijk. Interneringskampen, honger, armoede, Henny heeft het allemaal meegemaakt. Alles werd goed beschreven en zorgde dat je in het verhaal bleef. 

 

Dit boek zorgt ook voor verdieping in de feite over de oorlog in Nederlands-Indië. Zoals wanneer wat gebeurde, met jaartallen en datums. Ook worden de verhoudingen tussen de Nederlanders en de Indiërs goed beschreven.

 

De personages zijn goed beschreven en dat zorgt dat je goed in het verhaal blijft. De vele broertjes en zusjes van Henny bleven veelal op de achtergrond, op een paar na, maar voor het lezen was dat niet hinderlijk.

 

Het boek leest fijn en geeft een goed beeld van de oorlog in Nederlands-Indië en de inpact die het na vele jaren nog steeds heeft. Het boek zit vol met mooie quotes en zinnen. Ik raad dit boek zeker aan! 

 

Ik dank uitgeverij Gopher voor dit recensie-exemplaar.

 

 

 

CheckStat